Montenegrotour

 
  

Informacije

Montenegrotour

Prodajna sezona: 01.May - 15.Sep.    

U ostalim periodima organizujemo individualne izlete.

 

Detalji izleta

Za goste koji žele da upoznaju tradiciju, kulturu, istoriju i spektakularne pejsaže Crne Gore, ovaj izlet je prilika koja se ne zaobilazi! Ovo je kružna tura kroz urbane i ruralen predjele Crne Gore, zemlju velikih prirodnih i kulturnih kontrasta, u kojoj se prepliću istočna i zapadna kultura. Naš vodič će vam najbolje predstavitit srednjovjekovni grad Kotor, očaravajući Boko- kotorski zaliv, krševitu planinu Lovćen, uspavano selo Njeguši i staru prijestonicu Crne Gore - Cetinje.

Marsruta

 

Posjeta: Kotor – UNESCO Kulturna baština

Vožnja do grada Kotora traje 30 minuta. Položaj grada u najljepšem zalivu na Mediteranu i impozantan Stari grad naveli su UNESCO da ovaj grad uvrsti u listu svjetske kulturne baštine. Veoma dobro očuvane  4,5 km duge zidine grada, štitile su grad od nepriljatelja i gusara, danas predstavljaju izazov za mnogobrojne posjetioce, koji žele da dosegnu najvišu tačku grada- tvrđavu San Giovanni. Kada kroz glavnu kapiju, Vrata od mora, zakoračite u Stari grad, stari sat će vam pokazati da ste stigli tačno na vrijeme da prošetate šarmantnim ulicama i trgovima ovog bogatog grada. Prolazeći pored palata plemićkih porodica, osjetićete duh Mletačke kulture i arhitekture. Iznenada će se ispred vas pojaviti katedrala Svetog Trifuna, zaštitnika grada Kotora, i očarati vas svojom jednostavnom ljepotom. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se pomorski muzej u kome su sačuvani brojni eksponati, dokazi duge pomorske istorije i tradicije Kotora i cijelog Boko-kotorskog zaliva.
Nakon vodjenja kroz Satri grad Kotor, imaćte dovoljno vremena da sami prošetate gradom, uživate ispijajući kafu na glavom trgu, ili da posjetite zelenu pijacu.
Izlet se nastavlja strmim padinama Lovćena do vidikovca na 900 metara nadmorske visine, odakle se pruža spektakularni pogled na Boko-kotorki zaliv, jedan od 25 najljepših zaliva na svijetu. Čuveni Engleski pisac, Lord Gordon Bajron je rekao: „Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio se na Crnogorsko primorju“.

Snack u selu Njeguši

Krivudavi put vodi ka selu Njeguši, takozvanoj smaragdnoj dolini skrivenoj duboko u krševiti teren Lovćena, kolijevku vladika i vladara iz dinastije Petrović. Ovo selo je takođe poznato po tipičnoj crnogorskoj naciomalnoj kuhinji. Pozivamo vas da probate poznati Njeguski sir i pršutu sa domaćim hlebom, ako i domaće vino ili medovaču.
Kroz 'kameno more', put dalje vodi do Cetinja, stare prijestonice Crne Gore, mjesta u kojem su najbolje sačuvani duh i tradicija crnogorskog naroda.

Posjeta: Cetinje – stara prijestonica Crne Gore

Može vam se učiniti da je Cetinje utonulo u duboki san. Ovaj grad se ustvari samo odmara nakon svoje duge i burne prošlosti. Priča o Cetinju vratiče vas u XV vijek. Kako bi odbranio svoj narod od napada Osmana i sačuvao pravoslavnu religiju i kulturu, veliki vladar Ivan Crnojević napustio je plodno tlo Skadarskog jezera i našao utočište u podnožju krševitih planina Lovćena.  Izgradiviši svoj dvorac i manastir on osniva novo sjedište Crne Gore i crnogorske Mitropolije, grad Cetinje.
U centru grada gdje ćemo se najrprije zaustaviti imaćete priliku da vidite zaostavštinu slavne dinastije Petrović, koja je vladala preko 200 godina: Biljarda- rezidencija vladike, slavnog pisca i filozofa Petra II Petrovića Njegoša, dvorac kralja Nikole, Cetinjski manastir... Petrovići su se neprestano borili protiv Turaka za nezavisnost svoje domovine, što su i uspjeli krajem 19. vijeka. Takođe su uspjeli da privuku brojne evropske zemlje da otvore svoje ambasade u ovom malom gradu. Prilikom posjete dvorca kralja Nikole naš vodič će vas upoznati sa životom kraljevske porodice Petrović.
Slobodno vrijeme u mirnoj atmosferi Cetinja iskoristite da se osvježite u nekom od kafića ili potražite bivša evropska poslanstva.

Na putu ka Budvi fotopauza na mjestu sa kojeg se vidi Budvanska rivijera, koja sa poluostrvom Sv. Stefan i plažama, čini biser obale Jadrana.

 

U saradnji sa organizatorom izleta 'Globtour Montenegro - Budva'

  • Kategorija
  Priroda
 • Vodiči
  English, Russian and Montenegrian
 • Dan polaska
  Četvrtak
 • Dodaci
  Lux autobus,Ulaznice za Muzej Kralja Nikole na cetinju i pravoslavne Crkve u Kotoru,zakuska u drecnim Njegušima, Tur. taksa i vodič
 • Tip transporta
  Autobus
 • Mjesto polaska
  Petrovac 08:10, Rezevici 08:15, Sveti Stefan 08:25, Przno 08:30, Rafailovici 08:35, Becici 08:40, Budva 08:45
 • Opis
  Lux autobus,Ulaznice za Muzej Kralja Nikole na cetinju i pravoslavne Crkve u Kotoru,zakuska u drecnim Njegušima, Tur. taksa i vodič
 • Prodajna sezona:
  01.May - 15.Sep.